Malekzadeh-Torbebar F, Karimian A, Shirani A, Robat-Jazi M, Akhlaghi M. Absorbed dose of Fetus in SPECT-CT Imaging of Mother's Abdomen Regions using Monte Carlo method. IJRSM. 2020; 8 (4) :223-228
URL:
http://rsm.kashanu.ac.ir/article-1-436-fa.html
ملکزادهتربهبر فائزه، کریمیان علیرضا، شیرانی احمد، رباطجزی مصطفی، اخلاقی مهدی. ارزیابی دز دریافتی جنین در تصویربرداری SPECT-CT نواحی شکم مادر با روش مونتکارلو. مجله سنجش و ايمني پرتو. 1399; 8 (4) :223-228
URL: http://rsm.kashanu.ac.ir/article-1-436-fa.html
دانشگاه اصفهان
چکیده: (211 مشاهده)
SPECT-CT یک روش تصویربرداری جهت تشخیص بیماریها و مطالعه فیزیولوژی بدن می باشد. در این نوع تصویربرداری به دلیل استفاده از رادیودارو جهت تصویربرداری (SPECT) و پرتو ایکس (CT) دز پرتوی نسبتا بالایی به بیمار وارد می شود. اگر بیمار خانم باردار باشد با توجه به اینکه جنین در حال رشد، درون رحم در تمام طول دوره قبل از تولد نسبت به هر تابش پرتویی حساس است و ممکن است آثار مخرب و جبران ناپذیری دریافت کند، حفاظت از خانم باردار و جنین در برابر تابش از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از این پژوهش ارزیابی و محاسبه دز جذبی جنین در تصویربرداری قلب با استفاده از دستگاه SPECT-CT در حالتهای استرس و استراحت قلب با تزریق mCi 20 از رادیودارویTc-MIBI 99m می باشد.
به منظور ارزیابی دز جذبی جنین از روش مونت کارلو و با استفاده از کد MCNPX و فانتوم ORNL جنین را در سه دوره بارداری سه، شش و نه ماهگی شبیه سازی کرده و میزان دز جذبی جنین در دو حالت استرس و استراحت در تصویربرداری SPECT محاسبه شده است. دز جذبی جنین در حالت استرس در سه دوره بارداری سه، شش و نه ماهگی به ترتیب 2- 10 * 1/26، 3- 10* 2/9 و 4- 10 * 2/83 میلی گری و دز جذبی جنین در حالت استراحت در سه دوره بارداری سه، شش و نه سالگی به ترتیب 2- 10 * 2/52، 3- 10 * 5/79 و 4- 10 * 5/68 میلی گری محاسبه شده است.
نتایج این تحقیق نشان می دهد که بیشترین دز جذبی جنین مربوط به تصویربرداری حالت استراحت قلب در سه ماهگی جنین است. دز جذبی جنین در تمام دورههای بارداری کمتر از Gy 0/05 محاسبه شده که طبق گزارش NCRP 128 و ICRP 84 این میزان دز برای جنین خطر جدی ایجاد نمی کند. اما با این حال نیز بایستی توصیههای ایمنی خاص به خانمهای باردار جهت کاهش دز جذبی جنین به خصوص در ماههای اولیه بارداری داده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي
ارسال پیام به نویسنده مسئول